Tavaszi fáradtság ellen – ez a 4 gyógynövény segít

0 Megosztás
0
0
0

A hideg téli hónapokak már vége – de a hűvös idő még mindig jellemzi napjainkat. Főleg reggel érdemes figyelni arra, hogy rétegesen öltözködjünk.

Sokan panaszkodnak arra, hogy fáradtak, aluszékonyak ebben a hónapban és igen – az úgynevezett tavaszi fáradtság időszaka is lehet a március. Vannak, akik ilyenkor C vitaminnal tömik magukat. Ez azonban nem mindig segít, sőt néha egyáltalán nem érezzük a hatását.

A szintetikus vitaminok helyett érdemes ezeket a gyógynövényeket használni, ha egy kicsit energikusabbak szeretnénk lenni most tavasszal:

1.Gyömbér

Miért? Mert melegítő hatású és sokféleképpen fel lehet használni. Ha nem szeretjük az ízét, akkor érdemes tea formájában fogyasztani. Ma már kapható zöld tea gyömbér ízesítéssel is. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatása segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot.

2.Fahéj

Szintén melegítő hatású gyógynövény, ezért nem mindenkinek ajánlott. Viszont most, a tavasz elején jó hatással lehet. Tea formájában vagy zabkásába, müzlibe keverve is fogyasztható. Érdemes keveset használni belőle! Ha túl sokat teszünk az ételbe, nem fogjuk érezni a fahéj ízét – csak azt érezzük majd, hogy az étel nagyon csípős! Sokan ismerik ezt a gyógynövényt, hiszen a karácsonyi sütemények egyik legfontosabb hozzávalója.

3.Kurkuma

Az utóbbi év legtrendibb gyógynövénye. Melegítő hatása miatt is fogyasztható, tea formájában. Kapszula alakban is kapható, de senkinek sem javaslom, hogy folyamatosan szedje egész évben. Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy gyulladáscsökkentő hatása van,  de ne felejtsük el, hogy a gyógynövények soha nem helyettesíthetik az orvosi kezelést. Tehát ha valaki ezt ízületi gyulladás miatt szedi, ne felejtsen el először orvoshoz menni!

4.Echinacea

Ez a növény – bíbor kasviárg – főleg az ismétlődő fertőző betegségek esetén hozhat enyhülést. Az immundrendszert mindenképpen támogatja. Érdekes tanulmányt olvashatunk erről (angol nyelven) a The Lancet hetente megjelenő, orvosi témákat felölelő lap egyik cikkében. A tanulmány azt igazolja, hogy a bíbor kasvirág alkalmazása 58 %-al csökkenti a megfázás kockázatát. Ez a gyógynövény sem előnyös azonban mindenkinek, erről itt olvashatsz többet.

Mint minden gyógynövényre, a fentiekre is igaz a következő: érdemes őket kúraszerűen alkalmazni! Semmiképp sem kell az év minden napján gyógynövényteát inni azért, hogy az immunrendszert felturbózzuk. Elég egy kb. 3-4 hetes kúra is!

Ha hasznosnak tartottad a cikket, kérlek oszd meg családtagjaiddal is.

(képek: Pixabay.com)

Fraknói Krisztina

Kínai asztrológia, természetgyógyászat

0 Megosztás