Mindfulness

Aki mindfull, az állandóan álmodozik?

Az álmodozás is szép és hasznos dolog, de ahogy azt alább olvashatod, a mindfullness azért kicsit mást jelent.

Aki mindfull, azt már irritálni fogja a cigifüst?

Az bizony elképzelhető. Ha valaki érzékeny környezetére és odafigyel mindenre, na és persze nagyon jelen van a pillanatban (és nem dohányzik) – a nagy mindfullness közepette köhögni fog a cigifüst miatt.

A minfullness napjaink egyik legnagyobb trendje. Nagyon érdekes kifejezés, tudatos jelenlét az, amit helyette sokan használnak. Elképzelhető azonban, hogy bár ezerszer olvastunk róla, nem is tudjuk, mi az!

♥Mit jelent a mindfullness?

A mindfullness többféleképpen is értelmezhető, ami nekünk nagyon jó, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Egy dolog azonban biztos: a tudatos jelenlét az, ami a lenti megfogalmazásokban azonos. Lent olvashatsz öt különböző és lényegében mégis hasonló leírást.

 

♥Ki találta ki és miért?

Ezt mondja a mindfullness atyja Dr. Jon Kabat-Zin (Massachusetts Institue of Technology)

“A mindfulness azt jelenti, hogy egy bizonyos módon figyelünk: a pillanatban vagyunk és tudatosan figyeljük azt ítéletmentesen.”

♥Ez valami spiri dolog?

Ha belecsöppentünk a fenti szép mondatba egy kis spiritualitást, akkor pedig így néz ki a mi minfullness-ünk a szinte kiejthetetlen nevű tanító, Thich Nhat Hanh szerint:

“A mindfullness megmutatja mi történik a testünkben, az érzéseinkkel, a tudatunkkal és a világgal. A mindfullness segítségével elkerüljük azt, hogy magunknak vagy másoknak fájdalmat okozzunk.”

♥Ez egy tudományos laborban készült valami?

Tehetünk hozzá egy kis tudományt is, akik szeretik a pszichológiát nagyon kedvelni fogják a következő megfogalmazást Professzor Daniel J. Siegeltől (Universtiy of California at Los Angeles, UCLA):

“A mindfullness a szó szélesebb értelmében az, amikor már nem automatikusan cselekszünk, érzékenyek vagyunk az életünkben megjelenő minden új dologgal kapcsolatban. A tudatos jelenléttel az agyunkba érkező információ és energiaáramlás bekerül a tudatos figyelem körébe – ezáltal a tartalmát értékelni tudjuk, és új módon tudjuk szabályozni áramlását.

A tudatos figyelem  nemcsak azt jelenti, hogy tudatosak vagyunk. A tudatunkra is figyelünk ilyenkor. Nem automata és figyelem nélküli üzemmódban működünk, a tudatos jelenlét felébreszt minket és a tudatunkat figyelve képesek leszünk döntéseket hozni és ezáltal változás is lehetséges.

♥Hm, szóval a mindfullnesst csak férfiak tudják megfogalmazni?

Dehogy is! Azért a hölgyek is beleszólnak ám, nem is kicsit! Ezt mondja a jelenleg egyik legnépszerűbb szakember, Sharon Salzberg a tudatos jelenlétről:

“A mindfullness nem arról szól, hogy tudjuk, mit hallunk, látjuk hogy mit látunk, vagy megfigyeljük mit érzünk. Hanem azt, hogy mindezt egy bizonyos módon tesszük – kiegyensúlyozottan, ítélet nélkül érzelmeink nem befolyásolnak minket. A mindfullness azt jelenti, úgy figyelünk, hogy legyen lehetőségünk a megfigyelésre. 

Sylvia Boorstein szerint pedig:

“A mindfullness a jelen történések tudatos kiegyensúlyozott elfogadása . Ennyi és nem több. Azt jelenti: megnyílni a pillanatnak és befogadni a jelen pillanatot akár kellemes akár nem, úgy, ahogy megjelenik. Nem ragaszkodunk hozzá és nem állunk neki ellen.

Milyen jó, hogy ennyi megfogalmazás létezik! Akkor most már teljesen képben is vagyunk. Már csak az a kérdés, jó lesz-e ez nekünk? Akarunk a pillanatban lenni-e, vagy sem? Vagy jobb nekünk, ha inkább mindig a jövő miatt aggódunk, félünk, idegeskedünk és nem akarunk változtatni semmin?

Te mit gondolsz erről? Hozzád melyik megfogalmazás áll a legközelebb? Kérjük oszd meg velünk véleményed!