Bigstockphoto/Five Elements

Az Öt Elem – miért nem Négy?

0 Megosztás
0
0
0

A görög filozófia egyik fontos alakja Empedocles volt az, aki tanításaiban a négy klasszikus elemet – föld, víz, levegő, tűz – használta. Arisztotelész pedig ezt kiegészítette egy elemmel – ez az éter volt tehát valójában a görög filozófiában is jelent volt az öt elem.

A kínai filozófia szerint a Föld és az egész univerzum is 5 alapvető elemből jött létre. Ezt hívjuk az Öt Elem tanának.
Ezek az elemek:

  • Fa
  • Tűz
  • Föld
  • Fém
  • Víz

A Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz folyamatosan kapcsolatban van egymással, egymást gátolják, erősítik, táplálják. Minden elemnek van egy yin és egy yang része is. Ezért beszélhetünk Yin Tűzről és Yang Tűzről, vagy Yin Földről és Yang Földről.

A yin és a yang együttesen az egészet jelképezi. Az egyik nem létezhet a másik nélkül. A yin és a yang két ellentétes erő mely folyamatosan változik és egymásba átalakul.

Yin például a csend, éjszaka, nőiesség, befogadás. Yang a mozgás, erő, nappal, zaj, férfiasság. A kínai filozófia a körülöttünk lévő világot, az emberi testet, a viselkedést, a betegségeket is az Öt Elem Tana alapján írja le.
Ha ezek az elemek egyensúlyban vannak, akkor az egyén egészséges, boldog, elégedett, örömmel végzi a munkáját. Ha azonban az elemek egyensúlya felborul, betegségek alakulhatnak ki és az élet különböző területein hiányosságok, elégedetlenség lép fel.

0 Megosztás