A kínai asztrológia alapjai 1.- A naptár

0 Megosztás
0
0
0

Honnan tudjuk azt, hogy ma, holnap vagy jövőre milyen év lesz? Mi az, hogy én Tűz vagyok a párom meg Víz? Vagy Disznó, vagy Patkány?

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves tan. A világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza. Ez mind rendben van.

De honnan jönnek ezek a kifejezések? Valaki kitalálta és azt mondta, hogy ez így jól hangzik?

Nem! Az asztrológusok évszázadokon keresztül vizsgálták ( és ma is vizsgálják) milyen változások mentek (mennek) végbe a természetben és ezek alapján építették fel az Öt Elem Tanát. Tehát a kifejezések a kínai filozófiából származnak és az asztrológusok is felhasználták őket.

Vizsgálataikat egy naptárban rögzítették és így került a naptárba a Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz – ezt nevezzük az Öt Elem Tanának, melyről egy korábbi bejegyzésben olvashattál.

Az alap elemek viselkedését sokáig vizsgálták az asztrológusok és megnézték, hogyan viselkedik az Öt Elem télen, nyáron, tavasszal és ősszel. Figyelték a természet változását. Minden nap. Éveken keresztül. Évszázadokon keresztül.

S hogy tudásuk ne vesszen kárba, tapasztalataikat az asztrológusok egy naptár formájában rögzítették. A naptárt neve: Tízezer éves naptár. A cikkhez kapcsolódó képen a saját naptáramból láthatsz egy oldalt.

Tehát a Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz jelek szerepelnek a kínai naptárban. Ez a naptár természetesen ma is létezik és ebből dolgozik minden kínai asztrológiával foglalkozó szakember.

A naptárban minden egyes napot, hónapot és évet jelölnek az Öt Elem közül az egyikkel. Így lehetséges Fa nap, Tűz nap, Föld nap, Víz nap és Föld nap is.  De ezért van Fa év, Tűz év stb.

Most már csak az a kérdés, hogy: Miért is kellett nekik ez a naptár? Nem volt naptárjuk?

Erről szól a következő bejegyzés.

 

0 Megosztás