5 tipp a hagyományos kínai orvoslás alapján – a szeptemberi stressz ellen

0 Megosztás
0
0
0

A szeptember nem mindenki számára indul könnyen. A gyerekek ismét iskolába járnak és elindul az őszi menetrend a családokban. A hónap közepe felé beindulnak az edzések, szakkörök, sokunk számára visszatér a reggeli rohanásos üzemmód. A kínai asztrológia és a hagyományos kínai orvoslás közös alapja az Öt Elem teória, mely tudásával segít nekünk a szeptemberi stresszes időszak átvészelésében.

A FÉM időszaka

Az Öt Elem – ami a hagyományos kínai orvoslás alap teóriája – szerint a szeptember a Fém időszaka. A természet energiái egy úgynevezett “összehúzódó” mozgást végeznek. A nyár a tűz és a kiterjedés energiája volt, ezzel szemben már augusztusban megindult egy sokkal nyugodtabb energia elterjedése, amely szeptemberben tetőzik.

Ez az “összehúzódás” egy idő után majd inkább “befelé forduló” lesz de erről majd egy későbbi bejegyzésben olvashatsz.

Az őszi időszak egyik tipikus érzelmi képlete a kedvetlenség, melankólia amely főleg akkor jelenik meg, ha a FÉM elem nincs egyensúlyban a szervezetedben.

Érzelmi hullámzások, fáradtság

De honnan tudod, hogy a FÉM elem nincs egyensúlyban a Te esetedben? Ezt onnan tudod, hogy szeptember elejétől kezdve eluralkodik rajtad a kedvetlenség, úgy érzed hiába pihentél a nyáron, egyáltalán nincs elég energiád. Apró dolgok is felidegesítenek. Már reggel fáradtan kelsz fel és ha végiggondolod, mi vár rád a nap folyamán, legszívesebben vissza is bújnál az ágyba.

Mi lehet az ellenszer?

A következő 5 tipp segíthet Neked a szeptemberi stresszes hétköznapok okozta fejfájás és kedvetlenség leküzdésében:

1. Fogyassz több meleg, nem hűtött italt

A hideg, jeges italokat mindenképp kerüld. Sajnos ez más nem az a hónap, amikor egy finom jeges kávét vagy egy pohár hideg sört ajánlanék a szomjoltásra! Ehelyett igyál inkább meleg teát és ha lehet sok vizet jég nélkül. A legjobb az, ha a víz szobahőmérsékletű.

2. Egyél több meleg, vagy párolt ételt

A szervezeted rengeteg energiát veszít akkor, amikor a hideg, hűtőből elővett és azonnal elfogyasztott, vagy nyers ételt kell megemésztenie. Igen, természetesen rengeteg egészséggel foglalkozó szakember voksol a nyers koszt mellett, ez tény! Vigyázzunk a nyers ételek fogyasztásával! Sajnos tény, hogy nem mindenki tudja megfelelő módon megemészteni a nyers zöldséget és ahelyett, hogy hozzájutna az értékes tápanyagokhoz, csak kimeríti emésztőrendszerét!

Érdemes picit beleolvasni egy, a Természetgyógyász magazinban megjelent igen részletes írásba, melyet az akupunktúrával is gyógyító kiváló szakember, Dr. Simoncsics Péter állított össze.

3. Lassíts le!

Az energikus nyári hónapok után érdemes picit lassítani, végiggondolni milyen napi beosztás a legjobb számunkra. A mindennapos rohanás, a túlzsúfolt napok hamar kimerítik a nyáron összegyűjtött energiát és ilyenkor pillanatok alatt megfázhatunk. A FÉM időszak tipikus betegsége a megfázás. A kimerült szervezetet sokkal könnyebben megtámadják a kórokozók!

4. Meleg ruha viselése, réteges öltözködés

A reggeli órákban még hűvös van, ezért fontos, hogy főleg a torok és a derék melegen maradjon. A hát deréki szakasza (ahol a vesék helyezkednek el) igen fontos energia-tároló pont a hagyományos kínai orvoslás rendszere szerint. A szervezet itt – egészen pontosan a vesékben – tárolja az életenergiát. Ezért is fontos, hogy a derekunkat védjük és melegen tartsuk. Főleg a hölgyek számára fontos az, hogy védjék a veséjüket, hiszen ők hajlamosabbak a felfázásra.

A meridiánokkal és ezen keresztül a vesék fontos szerepével napjainkban sok portál foglalkozik, a közkedvelt Családinet.hu is.

Ha esetleg megáztál egy kiadós őszi zápor során és úgy érzed egész testedet átjárja a hideg -és már éppen hazafelé tartasz – a legjobb, ha azonnal meleg zuhanyt veszel! Ez azonnal felmelegíti a lehűlt testet! Utána igyál egy pohár forró teát és a test belülről is azonnal felmelegszik!

5. Aludj egy kicsit többet

Az őszi időszakban a nappalok rövidebbek, hamarabb elfáradhatunk este. A fent említett összehúzódó energiák hatással vannak testünkre is és ezért a vérkeringés lelassulhat ami fáradtságot, emésztési nehézségeket eredményezhet. Érdemes arra is odafigyelnünk, hogy hány órakor megyünk aludni.

Ugye milyen egyszerű? Apró trükkökkel azonnal változtathatunk energiaszintünkön úgy, hogy ez egy fillérünkbe sem kerül!!

Neked milyen tippjeid vannak? Kérlek oszd meg velünk! Ha tetszett a cikk, kérlek lájkold a Facebook-on!

0 Megosztás